Borászati kellékek                   

NEM A TELJES KÍNÁLAT, TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ. AZ ÜZLET A VÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA.

Keresőszavak: kénlap, kénpor, derítő, pektinbontó, borélesztő, borkősav, csersav, citromsav, diópác, tápső, aktív szén, nátrium-benzoát, timsó, mérőedény, lopó, fokoló, hordó, dugó, demizson, pipetta, törzsoldat.

Dulicit szőlőcukor, 400 gramm

A gondolkodáshoz, koncentráláshoz és az emlékezéshez sok energiára - nevezetesen szőlőcukorra - van szükség. A fokozott agytevékenység kulcsa ugyanis a szőlőcukor, amelynek hiányában a gondolkodás egy kimerítő tevékenységgé válik.

A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a teljesítőképesség növelhető a szőlőcukor fogyasztásával. A szőlőcukor képes azonnal energiát biztosítani, mert elfogyasztása után egyenesen a véráramba kerül.

Borászati kénlap csomag, 12 db

Pincegazdaságban a kénszeletet borászati célra használják. A pince falát és a levegőjét fertőtlenítik, illetve az üresen álló, kiürült hordókat kénezik. A kén fontos eszköze a must és a bor kezelésének. Kénezésnél a friss must erjedését rövid ideig meg lehet akadályozni. Bornál a káros mikroorganizmusok élet-működését gátolja. A meggyújtott kénszeletből kéndioxid keletkezik, mely a borban kénsavvá alakul.

Felhasználási anyagok:  Környezetbarát, azbesztmentes papír: Tájékoztató értékek:  Hamutartalom % min. 68 a CSN ISO 2144 norma szerint.

Borászati kénlap 500gr

ÁPincegazdaságban a kénszeletet borászati célra használják. A pince falát és a levegőjét fertőtlenítik, illetve az üresen álló, kiürült hordókat kénezik. A kén fontos eszköze a must és a bor kezelésének. Kénezésnél a friss must erjedését rövid ideig meg lehet akadályozni. Bornál a káros mikroorganizmusok élet-működését gátolja. A meggyújtott kénszeletből kéndioxid keletkezik, mely a borban kénsavvá alakul.

Felhasználási anyagok:  Környezetbarát, azbesztmentes papír: Tájékoztató értékek: Hamutartalom % min. 68 a CSN ISO 2144 norma szerint.

Borászati kénpor 0,1kg 

Kálium-metabiszulfit. Felhasználható cefre, must, bor, kénezésére, csírátlanítására.  antioxidánsként. A szőlő, illetve a cefre állapota...

A szőlő, illetve a cefre állapota alapján 5-20 g borként adagolunk 100 kg cefréhez. Must és a bor kénezésekor a szükséges mennyiségű borként kevés mustban feloldjuk és a musthoz adjuk.
A borként vízbe tenni nem szabad.

Használatakor tartsuk be a 2004. évi XVIII. bor-, és a 1995. évi XC. élelmiszer törvényt.

Borderítő 400 gr

Felhasználás: A kívánt mennyiségű (általában 60-100g) Borderítőt 1:10 (1L vízhez 100g Borderítő) arányban vízben gyakori keverés mellett duzzasztjuk, majd a kapott gélt 12 órán át pihentetjük és végül folyamatos keverés mellett a kezelendő anyaghoz öntjük. 

A derítés után a bort célszerű a leülepedett derítőszerről lefejteni. A Borderítőt jellemző tulajdonságok: Gyors tisztítás (1-2 nap), optimális fehérje stabilitás, kevés és tömör üledék, nincs hatással a must és bor eredeti ízére illatára, zamatára. Adagolás: A csomag tartalma körülbelül 500 liter bor derítéséhez elegendő! Általános adagja vörös boroknál 60-80g/hl, fehér boroknál 80-100g / hl. Az adagolás emelésével (az általános adagolás másfélszerese) a tisztítási folyamat gyorsítható. Általános adagolás mellett a bor 3-4 nap alatt tisztul le, emelt adagolás alkalmazásával ez az idő 1-2 napra csökken.

Borélesztő 20 gr

Vörösbor készítéséhez. Normál erjesztési körülmények között megbízhatóan alkalmazható vörösborok biztonságos kierjesztéséhez. Az erjedés beindulása nagyon gyors, ezáltal gyorsan túlnövi a vadélesztőket. Használatával tiszta ízű, egészséges borokat kapunk.

A legjobb eredmény úgy érhető el, ha az élesztőt 10x mennyiségű 1/3 must és 2/3 víz 35-40oC-os elegyében csomómentesen elkeverjük, majd kb. 20 percig pihentetjük.

A 20 perc elteltével az élesztős szuszpenziót erőteljesen összekeverjük és egyenletesen a musthoz öntjük. Előfordulhat, hogy a meleg, frissen rehidratált élesztő nem éli túl a mustba oltást, ha az jelentősen hidegebb.

A rehidratált élesztő és a beoltandó must hőmérséklete közötti különbség nem haladhatja meg a 15oC-ot.

Javasolt adagolás:

  • Fehér borokhoz: 20-30 g/hl

Borélesztő 20 gr

Fehérbor készítéséhez. Normál erjesztési körülmények között megbízhatóan alkalmazható fehér borok biztonságos kierjesztéséhez. Az erjedés beindulása nagyon gyors, ezáltal gyorsan túlnövi a vadélesztőket. Használatával tiszta ízű, egészséges borokat kapunk.

A legjobb eredmény úgy érhető el, ha az élesztőt 10x mennyiségű 1/3 must és 2/3 víz 35-40oC-os elegyében csomómentesen elkeverjük, majd kb. 20 percig pihentetjük.

A 20 perc elteltével az élesztős szuszpenziót erőteljesen összekeverjük és egyenletesen a musthoz öntjük. Előfordulhat, hogy a meleg, frissen rehidratált élesztő nem éli túl a mustba oltást, ha az jelentősen hidegebb.

A rehidratált élesztő és a beoltandó must hőmérséklete közötti különbség nem haladhatja meg a 15oC-ot.

Javasolt adagolás:

  • Vörös borokhoz: 20-25 g/hl

Borkősav 100 gr 

Szörp, üdítő dzsem, gyümölcsbor készítésére, savanyúságok, befőttek tartósítására, a bor természetes savtartalmának emelésére.

Alkalmazás és adagolás: 

A gyümölcs megtartja eredeti színét és zamatát, a savanyúság kemény, ropogós és friss ízű marad. Az ízlés szerinti mennyiségű borkősavat vízben feloldjuk, és a készítményhez hozzáadjuk.

Alkalmazás és adagolás (borászati): Alkalmazható a túlérett szőlőből származó alacsony savtartalmú must savtartalmának emelésére, vagy a teljes savtartalom növelésére, közvetlenül az almasavas erjedés után. A szükséges mennyiségű borkősavat oldja fel tízszeres mennyiségű mustban vagy borban és adja a kezelendő musthoz vagy borhoz, majd oszlassa szét. 

A szükséges mennyiséget mindig laborvizsgálat és a bortörvényben megengedettek határozzák meg együttesen.

Citromsav 100 gr

Felhasználható: Szörp, üdítő dzsem, gyümölcsbor készítésére, savanyúságok, befőttek tartósítására, a bor természetes savtartalmának emelésére, vízlágyításra.

Alkalmazás és adagolás: 

A gyümölcs megtartja eredeti színét és zamatát, a savanyúság kémény, ropogós és friss ízű marad. Az ízlés szerinti mennyiségű citromsavat vízben feloldjuk, és a készítményhez hozzáadjuk.

Alkalmazás és adagolás (borászati): A citromsav a bor savtartalmának emelésére és a fémes zavarosodások megelőzésére alkalmas. Adagolása, kisebb savkorrekciók végrehajtását teszi lehetővé, a palackozás vagy az első derítés előtt, mikor már túl késő a savtartalmat borkősavval beállítani. A szükséges mennyiségű citromsavat oldja fel tízszeres mennyiségű mustban vagy borban és adja a kezelendő musthoz vagy borhoz, majd oszlassa szét. 

A szükséges mennyiséget mindig laborvizsgálat és a bortörvényben megengedettek határozzák meg együttesen.

Csersav 0,1 kg 

A tannin vízben jól oldódó barna színű por, mely zselatinnal borászati derítésre alkalmas. A tannin főleg fehérjék és egyéb kolloid anyagok eltávolítását teszi lehetővé.

Alkalmazás és adagolás: 

Egy hl bor derítéséhez általában 3-5 g tannin és 5-10 g zselatin szükséges. A tannint tízszeres mennyiségű borban feloldjuk és így öntjük a derítendő borhoz, folyamatos keverés mellett. 

A zselatint tíz órán át duzzasztjuk, a maradék vizet leöntjük, majd 5-10-szeres melegvízben (40oC) oldjuk. Az így kapott oldatot rövid időn belül fel kell használni. 

A szükséges mennyiséget mindig laborvizsgálat és a bortörvényben megengedettek határozzák meg együttesen. 

Deriton derítő 1 kg

Mustok és borok derítésére.

Alkalmazás és adagolás: A Deritonból 100-150 g-ot 1 liter vízben elkeverünk, 24 órát állni hagyjuk, majd többször megkeverjük, míg a Deriton csomómentesen elkeveredik. Az így kapott oldatot 100 liter musthoz vagy borhoz lassan, keverés közben hozzáadjuk. 

A keverést 2-3 alkalommal megismételjük, azután 2-3 napig állni hagyjuk, majd szűrjük vagy fejtjük.

Diópác 0,1 kg 

Előkészítés: A pormentes és zsírtalanított fafelületet tiszta vízzel nedvesítsük meg. Száradás után polírozzuk le, és kefével távolítsuk el a port a fafelületről.

Pácoldat készítése: Egy liter 60oC-os vízben oldjuk fel a szükséges pácmennyiséget - mely általában 50-60 g -, majd a teljes feloldódásig kevergessük. A pácot nem szabad fémedényben oldani.

Pácolás: A pácolást azonnal végezzük el a páckiválás elkerülése végett. Ajánlatos a pácolás előtt a kezelni kívánt fa egy darabján próbát végezni. 

Ha egy réteg alkalmazásával még nem értük el a kívánt színt, ismételjük meg a pácolást 10-12 óra száradási idő közbeiktatásával. Esetleges lakkréteg felvitele előtt, a fafelületet 24 órát hagyjuk száradni. 

Élesztő tápsó 20 gramm 

Felhasználható: Szörp, üdítő dzsem, gyümölcsbor készítésére, savanyúságok, befőttek tartósítására, a bor természetes savtartalmának emelésére, vízlágyításra.

Alkalmazás és adagolás: 

A gyümölcs megtartja eredeti színét és zamatát, a savanyúság kemény, ropogós és friss ízű marad. Az ízlés szerinti mennyiségű citromsavat vízben feloldjuk, és a készítményhez hozzáadjuk.

Alkalmazás és adagolás (borászati): A citromsav a bor savtartalmának emelésére és a fémes zavarosodások megelőzésére alkalmas. 

Adagolása: kisebb savkorrekciók végrehajtását teszi lehetővé, a palackozás vagy az első derítés előtt, mikor már túl késő a savtartalmat borkősavval beállítani. A szükséges mennyiségű citromsavat oldja fel tízszeres mennyiségű mustban vagy borban és adja a kezelendő musthoz vagy borhoz, majd oszlassa szét. 

A szükséges mennyiséget mindig laborvizsgálat és a bortörvényben megengedettek határozzák meg együttesen.

Granucol aktív szén 0,1kg 

Granulált aktív szén (régen Granucol GE néven volt forgalomban!)

Engedélyezett a jelenleg hatályos törvények és előírások szerint.
Tisztaságra és minőségre nézve szaklaboratóriumban bevizsgálva.

Alkalmazásával a borokból, gyümölcslevekből, párlatokból eltávolíthatók a nemkívánatos szín-, íz- és illatanyagok.

Hydraffin XC30 vízgőzaktivált, granulált aktív szén a jelenleg hatályos törvények és rendeletek szerint engedélyezett
termék /EU Standart EN 12915/.

Széntartalom: kb. 90%.

Adagolás: 10-60 g/hl

Kálcium-klorid 100 gr 

A Kalcium Klorid, fehér nedvszívó anyag. Szoba hőmérsékleten szilárd sót alkot, Vízben nagyon jól oldódik. 

Felhasználási területe: Savanyúságokban és egyes paradicsom sűrítményekben-, sajtfélék elkészítése során és konzerv zöldségekben előszeretettel...

Nátrium-benzoát 100g 

Befőzési tartósítószer, elsősorban savanyúságok tartósításához, de alkalmazható szörpök, üdítőitalok készítésekor is.


Alkalmazás és adagolás: A tartósítószert a felöntőléhez való adagolás előtt forró vízben oldja fel, majd az oldatot a már lehűlt felöntőléhez öntse hozzá. 

Nátrium - benzoát használata mellett más tartósítószer alkalmazása felesleges. 

Szokásos adagja: 1 liter felöntőléhez 1-1,5 gramm. Túladagolása szükségtelen.

Szénsavas mész 0,25kg

A szénsavas mész fehér színű, por alakú, borászatban használatos savcsökkentő szer. 

Alkalmazás és adagolás: 

A szert előnyös módon a lehető legkevesebb vízben feloldjuk, majd folytonos keverés mellett a borhoz adagoljuk. A szer feloldása gyakran erős habképződéssel jár. Ha szükséges, akkor már a mustot kezeljük. Így akár a must savtartalmának harmada is semlegesíthető. 

Ha a bort kell savtalanítani, akkor laborvizsgálat segítségével határozzuk meg a semlegesíteni kívánt sav mennyiségét. Átlagos adagja 50-100 g/hl, de maximum 200 g/hl. 

A szerből 60-70 g-ot adagolva 1 hl borba, átlagosan az összes savtartalom 1%-át lehet semlegesíteni. A szénsavas mész leköti a must vagy a bor savtartalmát. Ez oldhatatlan kálciumsó formájában kicsapódik és könnyen elkülöníthető. Palackozás előtt 6 hetes várakozási idő betartása javasolt.

Timsó 0,1 kg


Felhasználható: Zöldségek / uborka, paprika, káposzta / savanyításához, illetve a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint. 

Tárolása: Száraz, hűvös, naptól védett helyen tároljuk. 



Zimopec pektinbontó 10 gr

Mustok és gyümölcslevek derítését, szûrését és flotációját könnyíti. A ZIMOPEC P 110 L az oldódó és nem oldódó pektinekkel szemben fejti ki enzimatikus lebontó hatását, így csökkenti a mustok, gyümölcslevek viszkozitását. 

A mustok, gyümölcslevek tisztulását lassítják a nagy molekulájú kolloid anyagok, mint pl.: a pektinek. A legtöbb szõlõfajta esetén igen sok pektinanyag jut a mustba növelve a viszkozitást, lassítva a spontán tisztulást. Védõkolloidként viselkedve stabilizálják a zavarosító anyagokat, így azok nem tudnak leülepedni. Mind a vörös, mind a fehér fajták esetén kívánatos a használata. 

Különösen indokolt, ha 2 bar feletti présnyomással nyert mustot akarunk kezelni. Igen jó eredménnyel alkalmazható mustflotációnál, ahol hatékonyabbá teszi az eljárást.

Pipetta

Mindenféle folyadék mérésére alkalmas pipetta. Nagy segítség lehet a tápanyagok pontos adagolásánál.

Anyaga: műanyag

Mérőedények

Mérőkancsó, több skálával és fajsúly mérésével. Borászathoz is alkalmas  

Mérőhenger üveg

Mérőhenger üveg talppal folyadékok, pontos mennyiségek kiméréséhez. Előszeretettel alkalmazzák borászatban és szeszkészítésekkor egyaránt. 

Az üvegfal oldalán mérő beosztást jelző csíkokkal ellátott termék.

Digitális mérleg

Digitális konyhai mérleg LCD kijelzővel és tára funkcióval Könnyen tisztítható felület az érzékelő gombjaival Energiatakarékosság az automatikus kikapcsolási funkciónak köszönhetően. Lapos kivite, könnyű tárolás.

Szeszfokoló

Hőmérős szesz - alkohol fokoló, illetve mérő. Amennyiben a mérni kívánt folyadék nem 20 C0, akkor a hőmérő segíti bemérni a hőfokot és táblázat alapján tudja megállapítani a mért V/V%-ot. 

A fajsúlyozás 20 C0 fokon történt! A szeszfokmérő hőmérővel ellátott alkoholtartalmú folyadékok alkoholtartalmának mérésére alkalmas. Mérési tartomány 0-100 V/V%. A folyadékot üveg vagy műanyag átlátsző fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és száraz szeszfokolót óvatosan olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy lebegjen a folyadékban. A leolvasás előtt meg kell győződni arról, hogy a fokoló teljesen szabadon úszik-e és nem ér az edény falához vagy fenekéhez.

Múanyag hordók

Műanyag hordók széles választéka, csavaros és pattintós tetővel, a készletek erejéig.

Méretek:

  • 30 literes
  • 60 literes
  • 120 literes
  • 240 literes

Továbbá kaphatóak még kannák, demizsonok,  csapadékgyűjtő, és egyéb típusú, nyitott tetejű tárolók.

Hordómosó savas

Felhasználható: Alkalmas hordók, bortároló tartályok nehezen eltávolítható szennyeződéseinek (szín,- és ízhibák, borkő) eltávolítására, borászati eszközök, tömlők tisztítására.

Alkalmazás és adagolás: 

A vízben elkevert szerrel való tisztítást végezhetjük dörzsöléssel, vagy áztatással. A kezeléssel eltávolíthatjuk a hordók, tartályok esetleges szín,- és ízhibáit, de a kezelés legfontosabb célja, hogy a tároló edény PH semlegességét beállítsuk. A kezelés után a hordókat hagyjuk kiszáradni. 

Ha huzamosabb ideig nem használjuk a hordót, akkor célszerű például kénlappal azt lefertőtleníteni.

Borászati eszközök, tömlők tisztítására 1-2%-os oldat (10-20gramm / liter), nehezen eltávolítható szennyeződések eltávolítására 2-5%-os oldat (20-50gramm / liter) javasolt.

Hordómosó lúgos

Specifikus borkőleválasztó tisztítószer, borászati tartályokhoz és borászati felszerelésekhez.

Tulajdonságok: A HORDÓMOSÓ LÚGOS szintetikus, anionos és nem ionos tisztítószereket tartalmaz, melyek 90%-ban biológiailag lebonthatók. Specifikus alkáli készítmény, amely tisztító és fertőtlenítő anyagokból áll.

Felhasználás: Cement- és saválló tartályok, hordók és tömlők mosására alkalmas. A termék rossz és penész szagú hordók feljavítására alkalmas. Használható cementtartályok lerakódott rétegeinek eltávolítására, olyan hordók színtelenítésére, amelyekben vörösborokat tároltak, valamint borászati eszközök, tömlők tisztítására.

Kezelési utasítás: Alkalmazás és adagolás: Az edényzetet minden esetben teljesen ürítsük ki, hogy a maradék bor savassága ne gyengítse a szer hatását, majd vízzel öblítsük ki a hordót. 

A tisztítást mindig a lúgos hordómosóval kezdjük. A tisztítást végezhetjük dörzsöléssel, áztatással, vagy az edényzet falán történő folyamatos folyatással (mosórózsa segítségével), melyet ha kell, többször meg kell ismételni. 

A hordómosó szer gazdaságos felhasználása érdekében az oldatot célszerű többször felhasználni, míg az oldat a tisztítóhatását el nem veszíti. Borászati eszközök, tömlők tisztítására 1%-os oldatot (10gramm / liter), nehezen eltávolítható szennyeződések eltávolítására 10-15%-os oldatot (100-150gramm / liter), borkő eltávolításra 20-25%-os oldatot (200-250gramm / liter) használjunk. A lúgos hordómosó használata után alkalmazzuk a savas hordómosót, hogy a tároló edény PH semlegességét beállítsuk.

Unikén törzsoldat

Összetevői: 95% víz, 5% SO2 / kéndioxid /

Az anyag leírása: Mivel a kéndioxid gáz, a kálium-metabiszulfit - közismert nevén a borkén -, tiszta, 100%-os homogén változata, így a Törzsoldat - a kéndioxid gáznak a vizes oldata - tökéletes helyettesítője mind a borkénnek, mind pedig a kénspraynek. További előnye a kéndioxiddal és a kénsprayvel szemben, hogy könnyen adagolható, míg a borkénnel szemben, az az előnye, hogy a borkénben levő kálium bevitele a borba nem kívánatos. Az is igaz ugyan, hogy a bor számára a törzsoldatban levő víz bevitele sem kívánatos, ám a víz bevitele még mindig kisebb probléma, mint a káliumé.

Felhasználása: Általános élelmiszeripari tartósítószer, 5%-os / 50g/l / kéntartalmú oldat. Tradicionális kénező szer a borászatban, mely segít az oxidációs sokk /például a barnatörés okozója/ megelőzésében, akadályozza a mikrobiológiai összetevők elszaporodását. A törzsoldat rendkívül illékony anyag, használat után azonnal zárja vissza. Felrázni szükségtelen, sőt ha a palack felbontás előtt nem volt mozgatva, akkor kevesebbet veszít a hatóanyagából.

Alkalmazása és adagolása must és bor kénezésekor: A szükséges mennyiségű törzsoldatot adjuk közvetlenül a musthoz, vagy a borhoz folyamatos keverés mellett: -egészséges, édes musthoz : 1 dl / hl -kissé rothadt termés esetén : 1,5 dl / hl -rothadt termés esetén : 2 dl / hl -friss musthoz szállításkor : 3 dl / hl -borok gyenge kénezésekor : 1 dl / hl -borok közepes kénezésekor : 2 dl / hl -borok erős kénezésekor : 3 dl / hlBornál átlagos, egyszeri adagja 1-2 dl / hl havonta, kéthavonta. Ez a mennyiség 50 mg / l-rel emeli a bor szabad kénessav szintjét. Lehetőleg laborvizsgálattal állapítsuk meg a bor szabad kénessav szintjét a kénezés előtt.

Demizsonok

Francia eredetű szó, dame Jeanne (Johanna asszony) tengerész nyelvi elnevezésből származik. 

 A demizson lényegében egy borosüveg, amit fonott gyékénnyel, náddal (régen szalmával, fűzfavesszővel is) burkolnak. Az üveg általában öblös és fogantyúval rendelkezik. Bár eredeti jelentése alapján bármilyen italt tároltak benne, manapság a szóhasználat kizárólag a boros üveg elnevezésre utal. 

Kannák

Elem részletei

Lopók

Elem részletei

Kertészeti magazin, negyedéves

Keresse üzletünben!